Circulaire economie Duurzaamheid

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus van een tapijttegel? Door de levensduur van de tapijttegel effectief te vergroten voordat er wordt overgegaan op recyclage. Elke fase van de levenscyclus heeft impact op de CO2-voetafdruk, van het ontginnen van materialen tot eindelevensduur. Met ons Carpet ReUse Program® wordt de gebruiksfase van tapijttegels verlengd en wordt de CO2-voetafdruk geminimaliseerd.

 

Bekijk hoe dit we dit programma hebben gerealiseerd:

HubSpot Video

Levensduur verlengen met Carpet ReUse Program®

Bij Tarkett zijn recyclage en hergebruik dé middelen om samen de CO2-voetafdruk drastisch te verminderen. Wetende dat de bouwsector goed is voor 40% van de emissies en 60% à 70% van de totale afvalberg. In lijn met de klimaatakkoorden van Parijs heeft Tarkett zich geëngageerd om tegen 2030 30% van die broeikasemissies te verminderen. Circulariteit is daarbij de meest efficiënte methode.

 

composil-collage

Samen met Composil is het Carpet ReUse Program®  opgezet

Het Carpet ReUse Program® is een samenwerking tussen Composil, Tarkett en lokale sorteringspartners. Composil is een bedrijf gespecialiseerd in het reinigen en onderhouden van tapijttegels. Met de bedoeling om een constant proper tapijt te kunnen aanbieden en de duurzaamheid/levensduur van het tapijt te verlengen. In die mate dat het optimaal gebruikt wordt, zolang als mogelijk.

Kwaliteitscontrole: kunnen tapijttegels hergebruikt worden

Wanneer oude tegels uit een project worden genomen zal een lokale sorteringspartner, waaronder Travie, de kwaliteitscontrole uitvoeren en tapijttegels sorteren. Als de hoeken nog goed zijn, worden de tegels verpakt in dozen voor een tweede leven.

 Screenshot_16

Recycling wordt toegepast bij kwaliteitsverlies

Als de kwaliteit van de tapijttegels ondermaats is zullen de tapijttegels op een pallet gestapeld worden en naar de fabriek van Tarkett gestuurd worden voor recyclage. ReStart® is het inzamel- en recyclageprogramma waarbij we samen met onze partners in de markt zoveel mogelijk installatie-afval als ook gebruikte vloerbekledingen terugnemen. Deze tegels zullen we indien een tweede leven niet mogelijk is recycleren.

Het inzamel- en recyclageprogramma ReStart® is bij Tarkett niet nieuw. Met onze ReStart®-partners hebben we namelijk sinds 2010 het equivalent in tonnage van elf eiffeltorens aan goederen teruggenomen. We hebben al een hele goede start gemaakt.

U helpt ons toch ook om verder deze bouwsector te verduurzamen?

Ontdek meer

Alain Rondonck

Geschreven door

Alain Rondonck

Ik ben Key Account Manager Workplace voor de regio Brussel en een deel van Vlaams-Brabant. In mijn functie binnen Tarkett vind ik het belangrijk om duurzame vloeroplossingen aan te bieden, die niet alleen meerwaarde creëren, maar die ook het welzijn verhogen en het milieu respecteren. Ons ruime portfolio met verschillende texturen, designs en kleuren biedt eindeloze designmogelijkheden voor het creëren van een aangename en gezonde werkplek die Uw Corporate Identity uitstraalt en dit met de laagste CO2-voetafdruk in de markt. Wij komen u graag inspireren. Contact: +32 (0) 475753285 of alain.rondonck@tarkett.com

Lees ook

Een temperatuursstijging van 0,5 graad maakt een wereld van verschil

In een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) dat werd gepubliceerd in 2018, wordt aangegeven dat de temperatuur 1,5 graden Celsius zal stijgen ...

LEES MEER

De uitdagingen die de gezondheidszorg van morgen te wachten staan

Het coronavirus stelde onze gezondheidszorg aardig op de proef. Het systeem kwam onder zware druk te staan, maar dankzij de flexibiliteit en tomeloze ...

LEES MEER
Nieuwsbrief