Duurzaamheid

Onze CO2 uitstoot moet verminderen! Tips om samen een wereld van verschil te maken.

In een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) dat werd gepubliceerd in 2018, wordt aangegeven dat een temperatuurstijging van 0,5 graad een wereld van verschil maakt. Om het verlies aan natuur, smeltende ijskappen en een stijgende zeespiegel zoveel mogelijk te beperken, moeten we er alles aan doen om het bij maximaal 1,5 graden stijging te houden. Maar hoe kan je je eigen CO2 uitstoot verminderen? Hieronder vind je 7 tips!

Actie ondernemen is noodzakelijk

Het zijn spannende tijden. Eng kun je het ook noemen. Klimaatverandering is geen ver van onze bed show. Het is iets van nu. En van iedereen!  Er moeten nu acties worden ondernomen om de opwarming zoveel mogelijk in te perken.

Omwenteling in ons persoonlijk leven

Maar wat kunnen we er aan doen? Eerder publiceerden we al een artikel over de urgentie om de CO2-uitstoot terug te dringen. In dat artikel delen we een aantal tips voor bedrijven om hun CO2 uitstoot te verminderen. Sylvain Ephimenco veronderstelt terecht in een eerder verschenen column dat niet alleen een ascetische sturing van overheden en bedrijven nodig is, maar óók een radicale omwenteling in onze manier van wonen, leven, eten en verplaatsen is noodzakelijk.

image-10

7 tips om de eigen CO2-uitstoot te verminderen

Om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen, moet iedereen maatregelen nemen. De wereld is van iedereen dus samen maken we het verschil.

  1. Begin klein. Vele kleintjes maken samen één groot!

Voor veel mensen voelt het verduurzamen van de eigen leefstijl als een druppel op een hete plaat. Maar grote veranderingen beginnen nu eenmaal klein en zijn een samensmelting van vele kleine veranderingen. Als we samen anders naar de wereld kijken, gaat de wereld veranderen. Als een miljoen mensen dat doen, verandert de wereld sneller.

“Dream big. Start small. But most of all, start” - Simon Sinek

 

  1. Cosmetica en verzorging

In veel verzorgingsproducten zitten gassen, denk bijvoorbeeld aan luchtverfrissers en haarlak. Koop liever geen spuitbussen, maar alternatieven zonder drijfgassen. Een milieubesparend spraysysteem (Driven-By-Air) bijvoorbeeld.

De mode-industrie is één van de meest vervuilendste industrieën. Het is daarom beter om duurzame kleding te kopen. Modegevoelige kleding is slechts tijdelijk en wordt vaak snel weggegooid. Kies dus voor tijdloze kledingstukken waar je lang plezier aan zult hebben. Mocht je toch uitgekeken raken op je kleding? Doneer je oude stukken dan, in plaats van ze weg te gooien.

Tarkett Blog - Duurzaamheid afbeelding zonnepanelen

  1. Slim Energiegebruik

Kies waar mogelijk voor groene energie, zoals zonne-energie. Naast het gebruik van duurzame energie is het ook belangrijk om energie te besparen. Overweeg voor het meten van het verbruik een slimme elektriciteits- en gasmeter. Zo zal je er bovendien achterkomen dat het de moeite loont om apparatuur niet in stand-by te laten staan, maar echt uit te zetten én adapters niet onnodig lang in het stopcontact te laten zitten.

Er zijn heel wat eenvoudige manieren om je energiegebruik te verlagen. Zo zorgt een goede isolatie voor een lager verbruik, maar ook zorgvuldiger omspringen met de verwarming loont. Verwarm zo enkel overdag de ruimtes waar je gebruik van maakt. Ook het nemen van kortere douches of het ophangen van je was in plaats van in de droogkast zorgen voor een lager verbruik.

 

  1. Bewust omgaan met voeding

Onze voeding heeft ook een invloed op onze C02 uitstoot. Sta hier dus ook voldoende bij stil. De vleesproductie – en vooral rundvlees - zorgt voor de hoogste milieubelasting. Als een man bijvoorbeeld één keer per week een portie rundvlees vervangt door een plantaardige vleesvervanger (100g), scheelt dat 8% in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen. Door vaker voor plantaardige alternatieven te gaan, kun je voedselverspilling en het eten van vlees en vis terugdringen. Ook is het essentieel om minder eten weg te gooien. Wil je het helemaal goed doen? Op de groente- en fruitkalender ontdek je de milieuscore van groente en fruit.

 

  1. Zo veel mogelijk hergebruiken of recyclen

Door zoveel mogelijk te recyclen en te hergebruiken, beperken we de uitputting van natuurlijke bronnen en voorkomen we dat producten onnodig worden gefabriceerd. Het productieproces stoot namelijk vaak veel CO2 uit. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plastic tasjes. Beter is het om die niet steeds weer aan te nemen, maar altijd een tas van thuis mee te nemen. Ook zijn veel producten in een andere of zelfs huidige vorm te hergebruiken. Veel organisaties verkopen geupcyclede producten of zijn gespecialiseerd in circulair ontwerpen. Kies verder zuinig in plaats van goedkoop. Een product dat in eerste instantie wat duurder is, kan in het gebruik zuiniger zijn en CO2 uitstoot verminderen en dus uiteindelijk ook kosten besparen.

image-11 

  1. Kies vaker voor groene mobiliteit.

Onze ecologische voetafdruk bestaat voor maar liefst 60% uit CO2-uitstoot. Door de auto en het vliegtuig te vermijden, stoot je veel minder CO2 uit. Wist je bijvoorbeeld dat 1 dag per week thuiswerken ervoor zorgt dat je 100 kilo minder CO2 uitstoot per jaar?

Ook is het goed om de fiets of het openbaar vervoer te nemen voor een ritje waar je normaal de auto voor gebruikt. Is het toch nodig om met de auto te gaan? Wellicht kun je carpoolen of biedt elektrisch rijden een uitkomst. Bij het elektrisch rijden is het wel essentieel om groene stroom te gebruiken. Naast auto’s en motoren, stoten vliegtuigen tevens veel uit. Transport heeft de grootste impact op de CO2-voetafdruk van een reis (50%), daarna volgt de accommodatie (35%) en als derde ‘recreatie ter plaatse’ (15%). Goed om te weten, is dat je deze CO2 uitstoot kunt compenseren met een Greenseat. Het kost niet veel en maakt je bewuster van de schadelijke impact van uitstapjes. Het is absoluut geen oplossing – maar in ieder geval beter dan niet compenseren.

  1. OVERWEEG EEN GROENDAK

Deze laatste tip heeft minder impact op het tegengaan van klimaatverandering, maar biedt toch voordelen met betrekking tot het verbeteren van de luchtkwaliteit en het ondersteunen van biodiversiteit. Heb je een plat dak? Dan kan je een groendak overwegen. Het heeft onder andere een isolerende werking, filtert fijnstof en draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot.

image-12

Begin vandaag al!

We hopen dat je wat hebt aan deze tips. Probeer om niet alle problemen van de wereld op je schouders te nemen, maar het is wel goed om bewuster te leven. Welke stappen ga jij vandaag zetten?

Benjamin Van Rompaey

Geschreven door

Benjamin Van Rompaey

Lees ook

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2023: mensheid leeft vanaf 2 augustus op de poef

Earth Overshoot Day identificeert jaarlijks de dag waarop het “natuurlijk budget” wereldwijd is verbruikt. Dit budget bestaat uit de hoeveelheid ...

LEES MEER
Nieuwsbrief