Duurzaamheid

Earth Overshoot Day 2023: mensheid leeft vanaf 2 augustus op de poef

Earth Overshoot Day identificeert jaarlijks de dag waarop het “natuurlijk budget” wereldwijd is verbruikt. Dit budget bestaat uit de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die de aarde in één jaar kan regenereren. Momenteel is de ecologische voetafdruk van een gemiddelde burger (veel) groter dan wat de Aarde kan compenseren.

In 2023 valt Earth Overshoot Day wereldwijd op 2 augustus. Dat betekent dat het aardse budget in minder dan acht maanden is opgebruikt. Tijd voor verandering.

 

Hoe wordt Earth Overshoot Day bepaald? 

Sinds 1970 rekent Global Footprint Netwerk – een onafhankelijke onderzoeksorganisatie – uit hoeveel natuurlijke bronnen we hebben gebruikt. Ieder jaar stellen zij vast wanneer Earth Overshoot Day plaatsvindt. Bij het bepalen van de Earth Overshoot Day 2023 wordt gekeken naar diverse factoren. De belangrijkste factoren zijn de menselijke ecologische voetafdruk en de biocapaciteit van de planeet.

Ontdek meer over Earth Overshoot Day →

 

Het doel van Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day zorgt voor bewustwording over onze overmatige consumptie en de druk die we uitoefenen op onze planeet. Het biedt een duidelijke indicator van de urgentie om duurzamer te leven en onze impact op het milieu te verminderen.


Voorheen kon de natuur zichzelf nog herstellen om onze menselijke consumptie te compenseren. Sinds het begin van de jaren ’70 niet meer. Zo viel Earth Overshoot Day in 1971 wereldwijd op 25 december terwijl het in 2023 al valt op 2 augustus. Dit is een aanzienlijk groot verschil. Jaarlijks valt Earth Overshoot Day ook steeds eerder. Noodzaak is echter om de datum verder op te schuiven in het jaar met als streven geen Earth Overshoot Day meer.

De ecologische voetafdruk verschilt per land

Naast de wereldwijde Earth Overshoot Day wordt dit ook per land berekend. Per land zijn er veel verschillen. Dit heeft te maken met de ecologische voetafdruk van een gemiddelde burger en het natuurlijke kapitaal van een land. Er zijn slechts enkele landen met een minder grote voetafdruk dan wat zij in theorie aan zouden kunnen. Landen zoals Jamaica, Ecuador en Indonesië hebben namelijk pas in december hun Earth Overshoot Day.

Helaas is de verhouding bij circa 80% van de andere landen precies andersom. Ook wij zijn allesbehalve een goed voorbeeld. Voor België viel Earth Overshoot Day al op 26 maart. Dit betekent dat we met onze huidige levensstijl maar liefst 3,6 ‘aardes’ nodig hebben.

"Het verleden bepaalt niet noodzakelijkerwijs onze toekomst. Onze huidige keuzes wel.”

Bron: https://www.overshootday.org/solutions/

Hoop voor de toekomst – de kracht van mogelijkheden

De transformatie naar een duurzame, CO2-neutrale wereld is haalbaar. Door bewuste en toekomstgerichte keuzes, kunnen we het verbruik van natuurlijk hulpbronnen veranderen en de levenskwaliteit voor iedereen verbeteren.

Het is aan ons om de focus te zetten op haalbare kansen en oplossingen te omarmen. Deze positieve initiatieven tonen de kracht van mogelijkheden en geven hoop voor een duurzamere toekomst:


• Ontbossingswet aangenomen

Meer dan 1 miljoen stemmen werden verzameld voor een Europese Bossenwet tegen wereldwijde ontbossing. Deze wet moet zorgen dat producten afkomstig uit recent ontboste gebieden niet meer op de Europese markt worden verhandeld. Het resultaat van deze stemmen? De ontbossingswet is officieel goedgekeurd door het Europees Parlement. EU-landen accepteren hierdoor geen producten meer die bijdragen aan ontbossing.

• Het effect van een week zonder vlees en zuivel

Slechts één week zonder vlees en zuivel eten heeft al aanzienlijk impact, zoals het besparen van 193 liter water en 80 kilometer autorijden (berekend op basis van de CO2-emissiefactoren personenwagens van Milieucentraal). Door dit initiatief dragen we positief bij aan waterbesparing en vermindering van CO2-uitstoot.

• Consuminderen met ‘Maak de switch’

Klein of groot: iedere stap naar verandering telt. Milieucentraal introduceerde daarom: Maak de switch. Door (kleine) veranderingen te maken in het dagelijks leven, stimuleren zij mensen om minder afval te produceren. Zo kunnen consumenten hun klimaatimpact met meer dan 25% verkleinen.

 

 

Wat kunt u doen om Earth Overshoot Day op te schuiven?

De urgentie is duidelijk: het is aan ons om de datum van Earth Overshoot Day te verschuiven. Wij delen daarom interessante tips en bronnen die bijdragen aan dit doel:

  • Ieder persoon kan in de huidige situatie zorgen voor verandering. De Klimaatklappers van Milieucentraal en deze tips van het WWF geven een goed overzicht wat u zelf kunt doen voor het verminderen van CO2-uitstoot.
  • Benieuwd wat voor impact u momenteel maakt op de Aarde? Bereken uw ecologische voetafdruk.
  • In de leef- en werkomgeving zijn er veel kansen te behalen om te verduurzamen. Denk aan betere isolatie, natuurlijk materiaalgebruik, en bewust water- en afvalbeheer. Ook de overheid investeert in verduurzamingsmaatregelen, zodat iedereen kan meedoen.

 

Bij Tarkett geloven we dat ook bedrijven de CO2-uitstoot enorm kunnen verlagen door circulair te ondernemen. Recycling of hergebruik voorkomt verbranding na de levensduur en vermindert ontginning aan nieuwe grondstoffen. In dit artikel delen wij onze visie hierop en geven we tips.

 

Laten we samenwerken en de datum opschuiven

We hopen dat we u hebben kunnen enthousiasmeren om samen de datum op te schuiven. Wij geloven dat het echt mogelijk én noodzakelijk is. En iedereen kan hierin helpen.


Wilt u meer weten over onze duurzaamheid, circulariteit en hoe Tarkett hiermee omgaat? Bekijk onderstaande artikelen of neem contact op.

 

 

Luc Bonnaerens

Geschreven door

Luc Bonnaerens

Als ervaren Marketingmanager Belux ligt mijn passie in het bedenken van creatieve en effectieve campagnes om de uitzonderlijke vloeroplossingen van Tarkett onder de aandacht te brengen. Mijn expertise omvat een breed scala aan sectoren, waaronder werkplekken, gezondheids- en ouderenzorg, onderwijs, hospitality en residentiële omgevingen. Ik volg de nieuwste technologische trends op de voet, altijd op zoek naar innovatieve manieren om onze werkprocessen en omgeving te verbeteren. Duurzaamheid is een principe waar ik sterk in geloof en ik streef ernaar dit in elk aspect van mijn werk te integreren. Heb je vragen met betrekking tot mijn artikelen? Bel of mail me dan op +32 52 26 25 27 of luc.bonnaerens@tarkett.com

Lees ook

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER

Klimaatdoelen Tarkett door SBTi beoordeeld

Een positieve impact hebben op de aarde is de hoogste prioriteit voor ons. Wij zijn ervan overtuigd dat klimaatdoelstellingen ambitieus, consistent ...

LEES MEER
Nieuwsbrief