Duurzaamheid

Klimaatdoelen Tarkett door SBTi beoordeeld

Een positieve impact hebben op de aarde is de hoogste prioriteit voor ons. Wij zijn ervan overtuigd dat klimaatdoelstellingen ambitieus, consistent en transparant moeten (en kunnen) zijn. Daarom werken we samen met het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Het SBTi controleert en valideert organisaties wereldwijd die het voortouw nemen bij de verlaging van broeikasgassen. Hieronder leest u wat dat inhoudt én mogelijk kan betekenen voor uw bedrijf.

Het Science Based Targets-initiatief

Het Science Based Targets-initiatief (SBTi)* stimuleert ambitieuze klimaatdoelen van bedrijven. Het stelt organisaties in staat wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen voor emissiereductie te definiëren. Specifieker: doelstellingen die gegarandeerd in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs, zoals broeikasgassen verminderen en de klimaatopwarming onder 1,5 graden houden. Momenteel zijn meer dan duizend bedrijven aangesloten bij het initiatief.

*SBTi is een samenwerking tussen Carbon Disclosure Project (CDP), Global Compact van de Verenigde Naties, World Resources Institute (WRI) en World Wide Fund for Nature (WWF). De oproep tot actie van SBTi is een van de toezeggingen van de We Mean Business Coalition.

Tarkett's ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2030 goedgekeurd door het  Science Based Targets-initiatief (SBTi) - Duurzaam Ondernemen

Klimaatdoelen als win-winsituatie voor de hele waardeketen

Klimaatdoelen stellen zien wij als een win-winsituatie voor de hele waardeketen. Ze helpen onze eigen emissies en die van onze klanten te verminderen. Minder afval en een lagere uitstoot zijn daarin de belangrijkste basisprincipes. De recente goedkeuring door het SBTi bevestigt dat onze klimaatambities de juiste zijn.

 

De CO2-uitstoot van bedrijven in kaart gebracht

In de huidige samenleving wordt een groot aantal fossiele brandstoffen op verschillende manieren gebruikt. Voor bedrijven kan het daarom uitdagend zijn een volledig beeld te krijgen van waar hun emissies precies vandaan komen. Om de uitstoot van bedrijven beter in kaart te brengen, heeft het Greenhouse Gas Protocol drie categorieën opgesteld:

How do we measure carbon emissions

1.    Scope 1 (directe emissies) - Emissies die rechtstreeks onder de controle van een bedrijf vallen, zoals het productieproces, afval, de uitstoot van bedrijfsvoertuigen en het opladen van apparatuur.
2.    Scope 2 (indirecte emissies van ingekochte energie) - Emissies die verband houden met elektriciteit, aardgas, HVAC, koeling en andere vormen van energieverbruik.
3.    Scope 3 (indirecte emissies van productlevenscyclus) - Emissies die ontstaan in verband met aangekochte onderdelen en materialen, tot wanneer de eindgebruiker een product of dienst gebruikt. Dat omvat alle indirecte emissies die niet zijn inbegrepen in Scope 2.

 

Dit zijn onze klimaatambities voor 2030

Ons eerste doel is onze broeikasgasemissies (bkg) binnen Scope 1 en 2 te halveren tegen 2030, ten opzichte van basisjaar 2019. Ook streven we ernaar de Scope 3 bkg-uitstoot in ditzelfde tijdsbestek met 27,5% te verminderen. Die doelen zijn volledig in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken.

Kom meer te weten over onze duurzaamheidsaanpak

 

Tarkett was in 2022 de enige vloerenfabrikant met klimaatvolwassenheid 

In december 2022 behaalde Tarkett een A-score (leiderschapsniveau) bij het Carbon Disclosure Project (CDP), ’s werelds voornaamste klimaatprestatie- en rapportageplatform. Daarmee waren we afgelopen jaar de enige vloerenfabrikant die volgens CDP een hoge mate van klimaatvolwassenheid bereikte.

Tarkett's ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2030, goedgekeurd door het Science Based Targets-initiatief (SBTi)

Bewuste keuzes Voor mens en planeet

Dat de planeet verandert is duidelijk. En wij willen ons deel doen om hem gezond te houden. Voor deze en toekomstige generaties. We doen er daarom alles aan onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Van de manier waarop we materialen inkopen, produceren, leveren én opnieuw gebruiken.

 

Wilt u meer weten over onze duurzaamheidsaanpak of in gesprek gaan over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Vul hier ons contactformulier in.

Filip Eeckhout

Geschreven door

Filip Eeckhout

Lees ook

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2023: mensheid leeft vanaf 2 augustus op de poef

Earth Overshoot Day identificeert jaarlijks de dag waarop het “natuurlijk budget” wereldwijd is verbruikt. Dit budget bestaat uit de hoeveelheid ...

LEES MEER
Nieuwsbrief