Duurzaamheid

Gefaseerd overstappen naar een circulaire economie met massabalans principe

Over de hele wereld worden er miljoenen producten geproduceerd van fossiele grondstoffen. Fossiele stoffen zijn stoffen zoals olie, gas of kolen en deze doen er miljoenen jaren over om te ontstaan. Doordat het zo lang duurt om te ontstaan, zijn deze stoffen eindig en worden ze in rap tempo verbruikt. Dit betekent dat we nu al meer natuurlijke hulpbronnen verbruiken dan er beschikbaar zijn en interen op reserves. Dit zet een enorme druk op de aarde. Het hergebruiken van grondstoffen zou zowel ecologisch als economisch gezien een geweldige oplossing zijn. Het is tijd voor de transitie naar een circulaire economie. Ontdek op welke twee manieren deze stap gezet kan worden.

We hebben 1,75 aardes nodig om aan huidige consumptie te voldoen

Global Footprint Network berekent elk jaar de Earth Overshoot Day: de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ verbruikt hebben van wat de aarde in een jaar kan produceren. In 2020 viel deze dag al eind augustus! Elke dag daarna kan de natuur zichzelf niet meer herstellen om onze menselijke consumptie te compenseren. Dit jaar zouden we 1,75 aardes nodig hebben om aan de huidige consumptie in een jaar te voldoen. In 2050 zijn dit er naar verwachting zelfs 2. Des te meer reden om samen te werken aan een circulaire economie.

 

circulaire economie

De twee wegen naar een circulaire wereld

In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Fossiele stoffen horen bij de grondstoffen die steeds schaarser worden en moeilijker te winnen zijn. De overstap van het gebruik van fossiele stoffen naar hernieuwbare recyclebare stoffen heeft echter de nodige voeten in de aarde. Wanneer een bestaand bedrijf (meer) circulair wil worden, zijn er kortgezegd twee manieren om deze transitie te laten plaatsvinden. 

De eerste manier is het creëren van een extra productielijn, zodat je naast de bestaande die fossiele stoffen gebruikt, tevens één (nieuwe) productielijn gebruikt voor volledig hernieuwbare recyclebare stoffen. Hierdoor produceert het bedrijf één product volledig uit fossiele stoffen en één volledig hernieuwbare recyclebare stoffen. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat er steeds meer volledig hernieuwbare recyclebare producten worden geproduceerd. De tweede manier is werken via het Massabalans principe.

Duurzaamheid mass balance.png

Wat is het Massabalans principe?

Het basisprincipe achter het Massabalans principe is eenvoudig. Wanneer een bedrijf werkt met het Massabalans principe wil deze via ‘vermenging’ van fossiele stoffen en hernieuwbare recyclebare stoffen werken naar het gebruik van enkel hernieuwbare recyclebare stoffen. Zo begint een bedrijf met een mix van een bepaalde hoeveelheid fossiele grondstof en een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare recyclebare grondstof.  

Er wordt dus gebruik gemaakt van bestaande productiesystemen en door de vermenging is het niet mogelijk om per product te zeggen wat het exacte percentage hernieuwbare gerecyclede stof is. Het is wel zeker dat er een significant deel gerecyclede stof in het product zit en dat het product van dezelfde kwaliteit is. Gradueel wordt dan het percentage hernieuwbare recyclebare stof in een product opgeschroefd tot uiteindelijk 100%. Op deze manier wordt er stap voor stap gewerkt naar een duurzaam, circulair product.

 

Binnen eenzelfde productielijn steeds duurzamere, circulaire producten produceren 

Het Massabalans principe maakt het mogelijk om met dezelfde productielijn steeds duurzamere, circulaire producten te produceren. Omdat het gaat om een mix van hernieuwbare recyclebare en niet-hernieuwbare recyclebare stoffen, hoeven er geen aanpassingen worden gedaan aan het proces. Een ander bijkomstig voordeel is dat ‘de uitkomst’ (i.e. het produceren van een duurzamer product van dezelfde kwaliteit) hetzelfde is! 

Doordat het gradueel een volledig recyclebaar product wordt en er vrijwel geen aanpassingen hoeven worden gedaan aan het productieproces, is het een van de meest verantwoorde manieren om over te gaan naar een circulair bedrijf en zo een circulaire economie. Dit is het grootste voordeel van Massabalans. 

 

iQ Natural maakt de weg vrij voor het Massabalans principe binnen Tarkett

De vernieuwde homogeen vinylcollectie iQ Natural wordt geproduceerd volgens het Massabalans principe. Vergeleken met de gemiddelde homogeen vinylvloer, stoot iQ Natural bijna 60% minder broeikasgassen uit. Tarkett heeft als ultiem streven om volledig circulair te worden, en met andere woorden, de cirkel te sluiten. Zo heeft Tarkett het Carpet Recycle Center geopend om zo tapijttegels volledig te kunnen recyclen.

De volgende stap is PVC-vloeren volledig recyclebaar te maken. De vernieuwde iQ Natural is de eerste collectie waar via het Massabalans principe gewerkt wordt aan een volledig bio-based PVC-vloer. Daarnaast is deze collectie 100% recyclebaar. Samen met onze partners voeren wij een programma waarmee we actief snijafval en gebruikte materialen terughalen en verwerken tot ruwe grondstoffen. Weer een stap dichterbij een 100% circulair bedrijf. iQ Natural kan na gebruik worden ingenomen, op innovatieve wijze schoon gemaakt, waarna het product wordt vermaakt tot grondstof zodat het opnieuw in het productieproces kan worden opgenomen. Op deze manier hoeft er niet ingeleverd te worden op duurzaamheid, design of kwaliteit. Hier zijn we trots op. 

 

Wenst u meer informatie te ontvangen over Massabalans of over het product iQ Natural?

Neem contact op met uw Tarkett contactpersoon of bel naar het algemene nummer: 052 26 24 99

 

Toch liever via email?

Mail voor meer informatie naar: info.be@tarkett.com of neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen



Dominique Scheldeman

Geschreven door

Dominique Scheldeman

Lees ook

Klimaatdoelen Tarkett door SBTi beoordeeld

Een positieve impact hebben op de aarde is de hoogste prioriteit voor ons. Wij zijn ervan overtuigd dat klimaatdoelstellingen ambitieus, consistent ...

LEES MEER

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER
Nieuwsbrief