Duurzaamheid Cradle to Cradle

Cradle to Cradle®-certificering: het stopt niet eenmaal je het certificaat hebt

Tarkett heeft als doel gesteld om recyclebare producten te ontwikkelen met gezonde materialen, die de grondstoffen van morgen worden. Daarom werken wij volgens de principes van Cradle to Cradle. We ontwerpen producten zo, dat ze goed zijn voor het milieu én onze gezondheid. Aan het eind van hun levenscyclus nemen wij producten terug en recyclen we ze tot nieuwe hoogwaardige producten. Om aan te geven in hoeverre een product Cradle to Cradle is, is er een certificeringsproces ontwikkeld. In dit artikel leggen we het proces verder uit.

C2C-categorieën uitgelegd

De Cradle to Cradle-certificering geeft aan in welke mate een product voldoet aan vijf afzonderlijke criteria, die door de Cradle to Cradle filosofie worden gesteld. De vijf criteria waar producten op worden beoordeeld zijn de volgende:

  1. Gezonde materialen
  2. Waterbeheer
  3. Hergebruik van materialen
  4. Hernieuwbare energie uit hernieuwbare bronnen

Sociale verantwoordelijkheid Naargelang de score op de verschillende categorieën krijgt een product een Basic, Bronze, Silver, Gold of Platinum score. Het Cradle to Cradle Product Innovation Institute bepaalt de normen per categorie en een objectieve beoordelaar toetst de producten of diensten van fabrikanten aan de Cradle to Cradle criteria. Voor elke categorie krijgt het product of dienst één van de scores (Basic, Bronze, Silver, Gold of Platinum). De uiteindelijke score voor het complete product is de laagste score die wordt gegeven voor één van de vijf categorieën. Stel dat een product Silver krijgt voor sociaal beleid en Gold voor de vier overige categorieën, dan wordt de uiteindelijke product-certificering: Silver.  

Als een product de certificering eenmaal heeft ontvangen, stopt het proces echter niet. Een product behoudt niet oneindig een Cradle to Cradle certificaat. Integendeel, iedere twee jaar vindt er een herziening plaats. Zo blijven organisaties gemotiveerd om producten verder te ontwikkelen, ook al hebben ze al een certificaat. Tijdens de hercertificering wordt er dan voornamelijk gekeken of het plan dat tijdens het eerste certificeringsproces werd gepresenteerd, daadwerkelijk wordt uitgevoerd en dat er progressie wordt geboekt. Is dit niet het geval, dan wordt er geen nieuw of zelfs een lager certificaat uitgereikt.

Een product behoudt niet oneindig een Cradle to Cradle certificaat. Integendeel, iedere twee jaar vindt een herziening plaats.

 

 

Focus op verbetering

Het is ook mogelijk dat een product een betere certificering krijgt dan tijdens een eerdere procedure. Als de organisatie kan laten zien dat het zich steeds inzet voor een betere score en er wordt daadwerkelijk beter gepresteerd op de vijf verschillende categorieën, dan wordt er een hogere certificering uitgegeven. Zo kan een product bijvoorbeeld van Silver naar Gold gaan.

De toetsing voor de certificering wordt gedaan door een objectieve beoordelaar. Enerzijds oordelen onderzoekers met een zeer brede kennis van Cradle to Cradle. Anderzijds onderzoekers met een brede expertise in chemie, biologie, industriële ecologie, productontwerp, energie en innovatiemanagement. Zij bekijken de producten, het productieproces en het recyclingsproces. Op basis daarvan brengen ze een advies uit aan het Cradle to Cradle Product Innovation Institute. Dit instituut bepaalt uiteindelijk of het certificaat daadwerkelijk toegekend wordt.

Tarkett Blog - Duurzaamheid afbeelding zonnepanelen

Tarkett heeft meer dan 100 Cradle to Cradle certificeringen

Bij Tarkett zijn we trots op het grote aantal producten met Cradle to Cradle certificering. Met meer dan 100 Cradle to Cradle®-certificeringen, heeft Tarkett het hoogste aantal Cradle to Cradle®-certificeringen in verschillende productcategorieën. Meer dan 2.700 ingrediënten zijn geëvalueerd volgens de criteria van Cradle to Cradle®.

 

Tarkett blijft de lat op het hoogste niveau leggen en heeft inmiddels voor vijf vloerbedekkingscollecties een Cradle to Cradle Gold certificering. Tarkett is de enige leverancier van vloerbedekking met dit certificaat voor modulaire Non-PVC stroken en tegels, linoleum, homogeen bio-vinyl en was de eerste voor een complete tapijttegel collectie.

Wil je meer weten over onze gecertificeerde producten, lees dan het volgende artikel over Cradle to Cradle certificaten.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je vragen over onze Cradle to Cradle certificaten?

Neem contact op met je Tarkett contactpersoon of bel naar het algemene nummer: 052 26 24 11

Toch liever via email?

Mail voor meer informatie naar: info.be@tarkett.com of neem contact met ons op via het contactformulier.

Marco van Bergen

Geschreven door

Marco van Bergen

Manager ReStart programma

Lees ook

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2023: mensheid leeft vanaf 2 augustus op de poef

Earth Overshoot Day identificeert jaarlijks de dag waarop het “natuurlijk budget” wereldwijd is verbruikt. Dit budget bestaat uit de hoeveelheid ...

LEES MEER
Nieuwsbrief