Product Design

Vinyl met houtlook: bijna identiek aan echt hout

Vinylvloeren met een houtmotief bestaan al een tijd, maar ze hadden nooit de uitstraling van écht hout. Tot nu! Dankzij innovatieve technieken zijn PVC-vloeren met houtlook nu amper te onderscheiden van echte houten vloeren. Perfect dus voor klanten die belang hechten aan natuurlijke patronen en duurzame materialen.

 

Zo benadert vinyl met houtlook het uitzicht van echt hout 

De laatste collecties PVC-vloeren of vinylstroken met houtlook benaderen zó sterk het uitzicht van echt hout dat leken, maar ook professionals, ze amper van elkaar kunnen onderscheiden. Dat is het resultaat van de nieuwe digitale-printtechniek, die de traditionele rotogravure-techniek om patronen op PVC te printen stilaan vervangt.

PI_EMEA_iD_Inspiration_017

“Onze R&D afdeling zag jaren geleden al de mogelijkheden van digitaal printen en ontwikkelde een unieke digitale printer. Toen was het aan ons om mensen op te leiden, software te ontwikkelen en designs te maken, aangepast aan die nieuwe techniek.”

Thorsten Beinke, Senior Design Manager bij Tarkett


Scannen en printen van natuurlijke materialen om houtlook vinyl te benaderen 

Om een houtstructuur zo optimaal mogelijk na te bootsen is het nodig om precies te weten hoe hout eruitziet. Een superieure scanner leest grote hoeveelheden onbewerkte houten planken in, recht uit de natuur. Op basis daarvan creëert de software een grote file van 12 m² groot, die lijkt op een groot stuk kastanjehout, eikenhout of douglas spar. Bij de klassieke rotogravure printtechniek krijgt u 8 tot 10 plankvariaties op een oppervlakte van 12 m². Echter door toepassing van digitaal printen kunnen er maar liefst 32 unieke planken uit 12 m² gehaald worden. Na installatie in een ruimte ziet u dus amper een patroon dat zich heraalt. Net zoals bij echt hout.

 PI_EMEA_iD_Inspiration_010

Extra technieken die vinylvloeren een relalistische houtlook geven  

1 | Een ervaren installateur zal de mogelijke patroonherhaling nóg verder minimaliseren door de planken zo te installeren, te draaien en te snijden dat zelfs in grote ruimtes geen identieke planken zullen opvallen.

2 | Embossing in register is een techniek die de groeven- en knopenstructuur van echt hout kopieert op vinylplanken. Vroeger werd die embossing in een universaal patroon aangebracht: u voelde wel reliëf op de planken, maar die kwam niet altijd overeen met de structuur van de houtnerven en knopen. Vandaag loopt in steeds meer collecties de embossing gelijk met het patroon, een droom voor architecten om betere natuurgetrouwde interieurs te ontwerpen. In de toekomst zal de combinatie van digitaal printen en digitaal embossen nog meer geperfectioneerd worden.

3 |Hout glanst niet van nature. Vinylplanken met een mat oppervlak lijken daarom veel sterker op echte houten planken. Dat zeer matte effect ontstaat door het toepassen van een nieuw gepatenteerde Tektanium toplaag. Deze superieure coating past Tarkett toe op verschillende collecties.

4 | Door manueel printmaterialen te ontwerpen en voor te bereiden, bereikt Tarkett de mooiste resultaten.

 

“We gebruiken geen universele productie- of printtechniek, maar kiezen voor manuele aanpassingen van de gekozen grondstof. We zoomen in op de kleinste details, houden rekening met kleurnuances en voeren doordachte retouches uit. Er kruipen wel 300 werkuren in het ontwerpproces dat voorafgaat aan het printen van één enkele kleur.”

Thorsten Beinke

 

Hoe kunt u houten vloeren toch onderscheiden van vinylvloeren met houtlook?

IN_LVT_Floors_iD_Inspiration55_24513092_24513093_24513094_001

Volgens het onderzoek van Thorsten en zijn team kunnen niet-gespecialiseerde klanten PVC-planken met houtlook niet onderscheiden van echte houten planken. Maar dat betekent niet dat ze identiek zijn.

  • De gemakkelijkste manier om te weten of u over een houten of een vinylvloer wandelt, is het verschil in geluid. Een PVC-vloer is in principe veel stiller in loopgeluid, in tegenstelling tot de ‘luidere’ houten vloeren. De (onder)buren van uw klant zullen sowieso gelukkiger zijn wanneer u een vinylvloer plaatst, vanwege de akoestische voordelen. 
  • PVC is water werend, hout niet. Vlekken zijn dus eenvoudig te verwijderen van vinyl, terwijl hout alles absorbeert. Het onderhoud van een PVC-vloer is daardoor minder veeleisend.
  • Puur op uitzicht is er vandaag amper nog verschil, zeker met kwalitatieve embossing op basis van authentieke hout-designs. Wilt u tóch een verschil voelen? Dan moet u op de grond gaan liggen: hout is warmer en PVC iets kouder.
  • Bij niet-digitaal geprinte vinylvloeren ziet u een herhaling in de planken. Bij de hedendaagse PVC-vloeren uit de iD Inspiration Naturals collectie merkt u amper nog een patroonherhaling op, waardoor ze bijna niet van hout te onderscheiden zijn.

De Tarkett collecties met houten PVC-vloeren 

We zien vandaag een duidelijke back-to-basics-trend. Meer en meer mensen verlangen naar een connectie met de natuur en willen dat weerspiegeld zien in de ruimtes waar zij werken en wonen. Ook wel de ‘biofilie-trend’ genoemd. De aantrekkingskracht van de natuur, zal niet snel verdwijnen. Daarom spelen we hier graag op in met verschillende collecties vinylvloeren.


“Vroeger pasten we ons design aan wanneer het niet perfect was. Vandaag omarmen we de perfecte imperfectie van de natuur.”

Thorsten Beinke

Onze designafdeling haalt de inspiratie voor deze collecties onder andere uit wandelingen in de natuur en analyses van echt hout. Ze baseerden bijvoorbeeld een sparrenvloer op hout van een schuur die jarenlang in de zon had gestaan. Die inspiratie vindt u terug in de iD Click Ultimate, de iD Inspiration collectie en in meer specifiek in de iD Inspiration Naturals collectie.

Zelf ervaren hoe realistisch onze vinylvloeren met houtlook zijn? 

Bestel hier uw staal 

 

Wilt u als eerste op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Dit is slechts een kleine greep van de innovaties en initiatieven waar Tarkett in 2021 stappen mee zet. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze producten en diensten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

 

 

Gregory Van Overmeeren

Geschreven door

Gregory Van Overmeeren

Lees ook

Klimaatdoelen Tarkett door SBTi beoordeeld

Een positieve impact hebben op de aarde is de hoogste prioriteit voor ons. Wij zijn ervan overtuigd dat klimaatdoelstellingen ambitieus, consistent ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2023: mensheid leeft vanaf 2 augustus op de poef

Earth Overshoot Day identificeert jaarlijks de dag waarop het “natuurlijk budget” wereldwijd is verbruikt. Dit budget bestaat uit de hoeveelheid ...

LEES MEER
Nieuwsbrief