Zorgsector

Het belang van een schone vloer in het ziekenhuis

De pandemie hield een vergrootglas boven onze hygiënepraktijken. Daarbij denken we meteen aan handen wassen, mondmaskers en desinfecterende gel, maar voor ziekenhuizen gaat het veel verder. Om infecties te voorkomen, moet hygiëne worden doorgetrokken in alle aspecten van de ziekenhuisomgeving. Het begint al bij de grond waar we op lopen.

 

Waarom is een schone vloer zo belangrijk?

Hoewel we vloeren zelden aanraken, krijgen ze wel te maken met alles wat er onder onze schoenzolen plakt. Dat vuil komt makkelijk op andere oppervlakken terecht. Nergens is een schone vloer dus zo belangrijk als in een ziekenhuis. Maar om opgewassen te zijn tegen de veelvuldige en grondige schoonmaakbeurten, heb je de juiste vloerbekleding nodig.

 

Wat is van belang bij de vloerkeuze?

  • Duurzaamheid
    Een ziekenhuisvloer krijgt te maken met zwaar verkeer en mag daarom niet snel aan vervanging toe zijn. Een ziekenhuisgang afsluiten om een nieuwe vloer te leggen, kan grote gevolgen hebben.
  • Veiligheid
    Niet alleen op vlak van brandveiligheid en de verwerking van statische elektriciteit, ook het risico op struikelen en uitglijden moet zo klein mogelijk zijn.
  • Efficiëntie
    Artsen en verplegers moeten zich snel kunnen verplaatsen zonder weerstand of obstakels.
  • Comfort
    Het ziekenhuispersoneel is voortdurend onderweg. De vloer waar ze op lopen, moet dus comfortabel zijn en geen negatieve invloed hebben op hun postuur.
  • Infectiewerend
    De vloer mag geen vuil vasthouden.

Interieur als genezende kracht

 

Interieur als genezende kracht

Naast de goede zorgen van het ziekenhuispersoneel, speelt ook de inrichting een rol in de genezing van de patiënten. Als de ziekenhuisomgeving iemand angstig maakt, zal dat gevoel ook een negatieve invloed hebben op het fysieke welzijn van de patiënt.

Dat geldt ook voor de artsen en verplegers: zij moeten zich goed voelen in de omgeving waar ze het merendeel van hun tijd spenderen. Een aangename inrichting vergroot de motivatie en vermindert stress.

"De vloerbekleding is een belangrijke factor die het ziekenhuisinterieur kan opfleuren."

Steeds meer ziekenhuizen kiezen daarom voor een minder klinisch interieur dat comfort en warmte uitstraalt. Koude, witte tegels vervangen door een vloer met een vrolijke kleur kan een groot verschil maken voor het herstelproces van de patiënten en het humeur van het personeel.

 

Strenge eisen voor ziekenhuisvloeren

Hygiëne is dus niet alleen belangrijk om een goede indruk te wekken bij bezoekers, maar is ook cruciaal voor het welzijn van patiënten en personeel. Zowel mentaal als fysiek. Een infectie vermijden kan bovendien het verschil maken tussen leven en dood.

Daarom zijn er enkele strenge eisen opgesteld waar elke ziekenhuisvloer aan moet voldoen.

  • De vloeren moeten ondoordringbaar en waterdicht zijn, zodat er geen vuilresten kunnen achterblijven in de ondergrond.
  • Er moeten zo weinig mogelijk naden in de vloer zitten en die mogen niet breken.
  • De vloeren moeten vuilafstotend zijn en bestand tegen chemische schoonmaakproducten.

 

Vinyl to the rescue

Daarom kiezen de meeste ziekenhuizen voor vinyl: waterdicht, vuilafstotend én vlekbestendig. Deze flexibele vloerbedekking biedt een egaal oppervlak met weinig naden en is aangenaam om op te lopen. De ideale keuze voor de gezondheidszorg.

Dominique Scheldeman

Geschreven door

Dominique Scheldeman

Lees ook

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2023: mensheid leeft vanaf 2 augustus op de poef

Earth Overshoot Day identificeert jaarlijks de dag waarop het “natuurlijk budget” wereldwijd is verbruikt. Dit budget bestaat uit de hoeveelheid ...

LEES MEER
Nieuwsbrief