Duurzaamheid Product

DESSO Origin: laagste circulaire CO2-voetafdruk in Europa en 100% recycleerbaar

Als internationale marktleider op het gebied van innovatieve vloeroplossingen presenteren wij - met gepaste trots - DESSO Origin. Een tapijttegelcollectie die de laagste circulaire CO2-voetafdruk in Europa heeft én 100% recycleerbaar is. Daar vertellen we u graag wat meer over.

Circulariteit, recyclage, CO2-uitstoot. De wereld staat voor complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Uitdagingen die ook bij Tarkett hoog op de agenda staan en op de voet worden gevolgd. Als het om mensen en onze planeet gaat, gaat volgens ons het één niet zonder het ander. Voor ons betekent dit dat we onze CO2-voetafdruk verlagen, de normen voor binnenluchtkwaliteit overtreffen, gezonde materiaalnormen hanteren en een circulaire economie creëren op basis van Cradle to Cradle®-principes. Het juiste doen, voor mens en planeet.

 

DESSO Origin tapijttegelcollectie 

  •  Tarkett is de enige tapijttegelfabrikant met een gesloten recyclagesysteem op industriële schaal.
  • 100% recycleerbaar in ons eigen tapijtrecyclagecentrum (ReStart-          programma).
  • Ons gesloten recyclagesysteem waarborgt dat DESSO Origin de laagste      circulaire CO²-voetafdruk* in Europa heeft.
  • Totale CO²-voetafdruk die minstens zes keer** lager is dan die van onze      concurrenten.
  • Uitsluitend geproduceerd met 100% groene energie.

* Voor tapijttegels met een EcoBase-tapijtrug vervaardigd met PA6-garen, volgens milieuproductverklaring (EPD) S-P-05827 en extern gecontroleerd door Bureau Veritas, op basis van de totale CO2-voetafdruk (modules A-D) met een gesloten recyclagesysteem.
** Vergelijking van EPD S-P-05827 met de totale CO2-voetafdruk (module A-D), met de 19 EPD's voor tapijttegels die beschikbaar zijn op internet (mei 2022) in het productgewichtsbereik 600-699 g, met polyamidegaren en verbranding als scenario aan het einde van de levensduur.

 

Extreem duurzame tapijttegels

Anders dan een ‘take-make-waste-model’, beperken we als enige tapijttegelfabrikant met een gesloten recyclagesysteem het gebruik van nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten. Hierdoor vermijden we veelvoorkomende opties die CO2 uitstoten zoals verbranden en storten aan het einde van de levensduur van het product.

Deze aanpak zorgt voor een drastische vermindering van CO2-uitstoot in ons gehele productieproces. En dat is precies waar DESSO Origin om de hoek komt. Deze nieuwe tapijttegelcollectie kent namelijk de laagste circulaire CO2-voetafdruk van Europa.

DEsso_Origin_retrace_recharge

Twee varianten van DESSO Origin tapijttegels

De DESSO Origin tapijttegelcollectie bestaat uit twee complementaire ontwerpen: DESSO Recharge en DESSO Retrace. Samen brengen ze harmonie, tactiliteit en akoestisch comfort voor de werkomgeving van nu én de toekomst.

De inspiratie voor deze collectie komt van de circulaire gedachte ‘made to be remade’. Dit uit zich door gebruik van onregelmatige organische vormen en diversiteit in texturen. Beide collecties zijn verkrijgbaar in twintig natuurgetrouwe tinten die moeiteloos met elkaar te combineren zijn.

De tapijttegels zijn zo ontworpen, dat ze eenvoudig gedemonteerd kunnen worden. Op die manier kan elk component gerecycleerd worden in ons eigentapijtrecyclagecentrum tot een onbewerkt, ruw materiaal van identieke kwaliteit. Materiaal dat vervolgens weer de grondstof is bij de productie van nieuwe tapijttegels.

 

Doe mee met ons inzamel- en recyclageprogramma ReStart® en zorg ervoor dat uw oude vloeren worden ingezameld en gerecycleed tot nieuwe vloeren.

 

DESSO Recharge doet wat uitstraling betreft denken aan het geüpcyclede kalk die we gebruiken bij de productie van de EcoBase-tapijtrug. Recharge heeft een totale ecologische voetafdruk van 1,52 CO2/m2.

Bij DESSO Retrace wordt inspiratie geput uit het recyclageproces van de tapijttegels zelf. Retrace heeft een totale ecologische voetafdruk van 1,4 CO2/m2.

IN_Recharge_1510_2024_6218_6022_9096_Retrace_1510_001 (1)

Wilt u meer weten over DESSO Origin?

Download hier de brochure met productspecificaties, beeldmateriaal en aanvullende relevante informatie of bezoek onze webpagina en bestel kostenloos direct uw staal.

Bekijk de collecties

Alain Rondonck

Geschreven door

Alain Rondonck

Ik ben Key Account Manager Workplace voor de regio Brussel en een deel van Vlaams-Brabant. In mijn functie binnen Tarkett vind ik het belangrijk om duurzame vloeroplossingen aan te bieden, die niet alleen meerwaarde creëren, maar die ook het welzijn verhogen en het milieu respecteren. Ons ruime portfolio met verschillende texturen, designs en kleuren biedt eindeloze designmogelijkheden voor het creëren van een aangename en gezonde werkplek die Uw Corporate Identity uitstraalt en dit met de laagste CO2-voetafdruk in de markt. Wij komen u graag inspireren. Contact: +32 (0) 475753285 of alain.rondonck@tarkett.com

Lees ook

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER

Een temperatuursstijging van 0,5 graad maakt een wereld van verschil

In een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) dat werd gepubliceerd in 2018, wordt aangegeven dat de temperatuur 1,5 graden Celsius zal stijgen ...

LEES MEER
Nieuwsbrief