Screenshot_35

Duurzaamheid

Earth Overshoot Day is dit jaar al eind juli. Tijd voor verandering!

De onafhankelijke denktank Global Footprint Network berekent ieder jaar de Earth Overshoot Day: de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ verbruikt hebben van wat de aarde in een jaar kan produceren. Daarna overschrijden we haar natuurlijke hulpbronnen en verbruiken wij enkel haar reserves: we kappen meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien en we stoten meer CO2 uit dan de aarde kan absorberen. Zo’n vijftig jaar geleden kon de natuur zichzelf nog herstellen om onze menselijke consumptie te compenseren. Sinds het begin van de jaren ’70 niet meer. En de grootste dreiging voor onze aarde, is het geloof dat iemand anders het gaat oplossen. Het is tijd voor verandering. En iedereen kan daarbij helpen.

 


Earth Overshoot Day is vroeger dan ooit!

Dit jaar viel Earth Overshoot Day wereldwijd op maandag 29 juli, wat betekent dat we dit jaar 1,75 aardes nodig hebben om aan de huidige consumptie in een jaar te voldoen. En omdat de wereldbevolking nog steeds groeit, zijn dat naar verwachting twee aardes in 2050. De afgelopen jaren viel Earth Overshoot Day op de volgende dagen:

 • 2014: 19 augustus
 • 2015: 13 augustus
 • 2016: 8 augustus
 • 2017: 2 augustus
 • 2018: 1 augustus

Earth Overshoot Day viel dit jaar dus eerder dan ooit. Vanaf nu ‘lenen’ we al natuurlijke eigendommen van 2020. Ter vergelijking, in 1987 lag de datum op 19 december, in 2009 op 25 september. Dit leidt tot minder biodiversiteit en meer ontbossing, bodemerosie en CO2 in de atmosfeer. Robert Klijn van consultancybureau Fair Impact, verbonden aan Global Footprint Network, citeert: “Op een gegeven moment houdt het op. Het is onduidelijk hoe ver we kunnen gaan met het vergroten van onze ecologische voetafdruk.”

 Screenshot_34

Bron: https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

 

Waarom verschilt de datum per land?

Er is veel verschil tussen wat een land aan grondstoffen bezit en verbruikt, en wat de ecologische voetafdruk daardoor is. Zo’n 80% van de landen consumeert meer dan ze zelf kunnen produceren.  Zo consumeren Japanners ieder jaar maar liefst 7 keer de oppervlakte van Japan. Als heel de wereld zich zou gedragen zoals Australië, zou Earth Overshoot Day op 31 maart vallen, bij Costa Rica op 10 augustus en in het geval van de consumptie van Qatar al op 11 februari! Ook België en Luxemburg staan ‘hoog’.  Als iedereen zou leven zoals België, zou Earth Overshoot Day dit jaar al op 6 april geweest zijn. En voor Luxemburg zelfs al op 16 februari…

 

"Ik denk dat we de trend echt kunnen keren. Vooral bij jonge mensen zien we het verschil".

- Sofie Luyten, WWF België

 

We staan nog altijd zelf aan het roer. 5 tips!

 • Een duurzamere aanpak kan iedereen toepassen, zowel bedrijven als consumenten. Daarom geven we u graag een aantal tips, zodat ook u een steentje kan bijdragen aan het naar achteren schuiven van de Earth Overshoot Day in 2020. Want als we Earth Overshoot Day ieder jaar minstens vijf dagen kunnen uitstellen, hebben we in 2050 maar één planeet nodig om te leven!

  Sofie Luyten van WWF België is ook nog altijd positief. Ook zij hoopt de datum volgend jaar vijf dagen naar achteren te duwen. "Vooral bij jonge mensen zien we het verschil. Zij denken al meer aan die circulaire economie en minder vlees eten", zegt ze in "De wereld vandaag." 

  Er moet iets veranderen. En u kunt zelf helpen. 

  1. Door zoveel mogelijk afval te voorkomen, te recyclen en te hergebruiken, verminderen we de uitputting van de natuurlijke bronnen van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plastic tasjes. Zorg dat u altijd een tas van huis meeneemt, zodat u in een winkel geen tas meer aan hoeft te nemen. Of kies waar mogelijk voor producten zonder verpakkingsmateriaal. Deze supermarkten zijn een goed voorbeeld van verpakkingsvrij bezorgen. Ook is het goed om spullen die u niet meer gebruikt naar bijvoorbeeld de kringloopwinkel te brengen en om meer duurzame kleding te kopen waar je lang mee kunt doen.
 • 2. Kijk bij een renovatie altijd welke producten in de huidige of een andere vorm zijn te hergebruiken. Zo voorkomt u afval en creëert u een duurzaam tweede leven. Veel organisaties verkopen geupcyclede producten. Ook kunt u zich laten adviseren door organisaties hoe u circulair kunt renoveren. Een goed voorbeeld vind ik Vlaanderen Circulair,  die de stad zien als bron. Ze beschouwen de bebouwde omgeving als hun magazijn vol bruikbare grondstoffen en ontmantelen gebouwen met behoud van de waarde van deze grondstoffen en materialen.
 • 3. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van groene energie, zoals zonne-energie. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Ook is het van belang om het energiegebruik proberen te verlagen, door bijvoorbeeld het goed isoleren van uw huis, enkel overdag ruimtes te verwarmen waar u gebruik van maakt, korter te douchen, apparaten niet onnodig op stand-by laten staan en de was op te hangen in plaats van de droogkast te gebruiken
 • 4. Dring voedselverspilling en het eten van vlees en vis terug door vaker voor plantaardige alternatieven te gaan. Wilt u het helemaal goed doen? Op de groente- en fruitkalender ontdekt u de milieuscore van groente en fruit. Zo is het vaak bijvoorbeeld beter om lokale groenten en fruit te kopen.
 • 5. Kies vaker voor groene mobiliteit. Onze ecologische voetafdruk bestaat voor maar liefst 60% uit CO2-uitstoot. Door de auto en het vliegtuig te vermijden, stoot u veel minder CO2 uit. Wist u bijvoorbeeld dat 1 dag per week thuiswerken ervoor zorgt dat u 100 kilo minder CO2 uitstoot per jaar? En kies ook vaker voor de fiets, of Openbaar Vervoer. Tevens ben ik voorstander van elektrisch rijden in plaats van rijden op fossiele brandstoffen. Elektrisch rijden biedt ons een schoner alternatief voor dagelijks vervoer. Kies bij elektrisch rijden wel voor het 'tanken' van groene energie. 
 • 6. Consumptiepatronen veranderen. Als we er genoegen mee nemen om ecologische investeringen te doen, zonder iets te veranderen aan onze gewoonten, zal het rebound effect een aanzienlijk deel van de positieve effecten voor het milieu ongedaan maken. Neem nu een gebouw dat uitstekend scoort op het vlak van energieprestatie. Als echter vervolgens het licht weinig tot niet wordt uit gedaan, wordt het effect van de ecologische investering volledig of gedeeltelijk geneutraliseerd. We moeten dus tot een bewustmaking komen van de hele bevolking. We moeten meer doen met minder middelen.

Bang dat duurzaamheid altijd 'duur' is? Lees hier hoe duurzaamheid juist geld kan opleveren. En omdat alle beetjes helpen, denken we graag met bedrijven en consumenten mee over recycling en andere milieuvriendelijke alternatieven. Neem hiervoor gerust contact met ons op!  

Benjamin Van Rompaey

Geschreven door

Benjamin Van Rompaey

(Version française ci-dessous) --NL-- Ik combineer graag mijn interesse in duurzaamheid en circulariteit met mijn passie voor marketing en communicatie. Omdat bij Tarkett de gevolgde strategie draait om duurzaamheid, kan ik als Marketing Manager BeLux met mijn persoonlijke visie een positieve bijdrage leveren aan dit verhaal. --FR-- J'aime combiner mon intérêt pour le développement durable et la circularité avec ma passion pour le marketing et la communication. Parce que chez Tarkett, la stratégie suivie est axée sur la durabilité, et en tant que Marketing Manager BeLux, je peux apporter une contribution positive à cette histoire grâce à ma vision personnelle.

Lees ook

IN_HP_AirmasterAtmos_8814-1

Kiezen voor een duurzame vloer? 5 tips!

Het verduurzamen van gebouwen en ruimtes is tegenwoordig voor veel mensen en organisaties een prioriteit. Zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende ...

LEES MEER
air-carbon-chimney-39553

Een temperatuursstijging van 0,5 graad maakt een wereld van verschil

In een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) dat werd gepubliceerd in 2018, wordt aangegeven dat de temperatuur 1,5 graden Celsius zal stijgen ...

LEES MEER
Nieuwsbrief