Luchtkwaliteit op scholen

Onderwijs

9 tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in het onderwijs

Er is veel aandacht voor de luchtkwaliteit in scholen. Niet alleen in klaslokalen is de luchtkwaliteit vaak onvoldoende. Ook in bijvoorbeeld kinderopvang is het van belang dat het binnenluchtklimaat verbetert. Zeker wanneer je weet dat kinderen gevoeliger zijn voor schadelijke effecten van fijnstof dan volwassenen. In dit artikel lichten we toe waarom het belangrijk is om het binnenklimaat te verbeteren en wat eventuele maatregelen zijn die onderwijsinstellingen kunnen treffen.

 

Veel zorgen om de luchtkwaliteit in scholen

Op regelmatige basis zijn er verontrustende artikelen in de Belgische media te vinden over de luchtkwaliteit in scholen. Hieronder een citaat uit een artikel in De Standaard

'Twee op de drie Belgische scholen kampt met ongezonde lucht. Dat blijkt uit een meting van de luchtkwaliteit in 222 scholen, die Greenpeace in 2018 organiseerde met onder meer de Gezinsbond'

Slechte luchtkwaliteit in het onderwijs kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de longen

Het is verontrustend dat op scholen de luchtkwaliteit vaak ongezond is. Juist voor kinderen zijn de gevolgen vaak groter dan voor volwassen. Dit bleek ook uit de onthutsende studie dat élke dag 11.000 kinderen wereldwijd astma krijgen door verkeer. België staat in de top 10 van deze betreffende landen.

België kampt met flinke luchtvervuiling, zeker in het dichtbevolkte Vlaanderen en Brussel. De grootste bron van de hoge hoeveelheid stikstofdioxide: auto’s. Met name dieselauto’s stoten daar een stuk meer van uit, legt hoogleraar Biogeochemie aan de Universiteit Antwerpen Filip Meysman uit. Hij doet onderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. 

IN_HP_AirmasterAtmos_8814

Maatregelen zijn benodigd ter verbetering van luchtkwaliteit

Wat ons betreft mag er nog meer aandacht komen voor het besef dat schone lucht ontzettend belangrijk is. Het is immers een basisbehoefte voor een gezond leef- en werkklimaat. Wetenschappers van Tarkett doen al jarenlang onderzoek naar binnenluchtkwaliteit en hoe deze kan worden verbeterd. Wist u dat de lucht binnen 2 tot 5 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht? Er zijn veel aspecten die ervoor kunnen zorgen dat de binnenluchtkwaliteit verbetert, met een verminderde blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtverontreiniging tot gevolg. 

   1. Verminderen autoverkeer: Dit is echter een aspect waar niet snel een oplossing voor te vinden is. Toch zijn er een aantal praktische aanbevelingen voor scholen, zoals het inrichten van schoolstraten, park & rides en het aanplanten van groen. 
   2. Zorg ook voor groen binnen: planten zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor zuurstof in de lucht. In 2011 hebben Fytagoras en TNO in eeninteressant onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbetering van de luchtkwaliteit in schoollokalen door middel van planten. Een leuk bijkomend effect van planten is dat ze geluid absorberen en ook snel een einde maken aan de beruchte ‘gymzaallucht’ die in klaslokalen kan hangen. 
   3. Goede ventilatie: dit zorgt ervoor dat frisse lucht de ruimte in kan komen en dat de concentratie schadelijke stoffen tot een minimum beperkt wordt.
   4. Luchtreinigers: in ruimtes die moeilijk te ventileren zijn, bieden luchtreinigers uitkomst. Zorg voor een hoge kwaliteit filters en vervang deze regelmatig. Verder is een luchtvochtigheid tussen 45% en 55% is ideaal. Dit voorkomt schimmel en zorgt voor een aangename leeromgeving.
   5. Reinig luchtbevochtigers en ontvochtigers regelmatig, deze kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën.
   6. Plaatsing printers: printers zijn een (onderschatte) veroorzaker van luchtvervuiling. Plaats deze daarom bij voorkeur buiten het leslokaal.
   7. Kies voor goede materialen: weloverwogen keuzes voor materialen kunnen het binnenklimaat veraangenamen. Geluidsdempende vloeren en muren zorgen bijvoorbeeld voor een betere akoestiek en (potentieel) vermindering van stress gerelateerde klachten.
   8. Let op met vluchtige organische stoffen (VOC’s). Alle producten en materialen stoten stoffen uit tijdens het gebruik. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Let op de TVOC-score van producten. Is deze niet aanwezig, dan zal in veel gevallen de uitstoot vrij hoog zijn.
   9. Kies de juiste vloerEr bestaan vloeroplossingen waarmee de hoeveelheid fijnstof in de lucht significant kan worden gereduceerd en de binnenluchtkwaliteit verbeterd wordt. Het is dus belangrijk om voor een goede vloeroplossing te kiezen. Tarkett streeft er daarom ook naar om bij het ontwerp van de producten steeds meer duurzame, gezonde materialen te gebruiken en zo de klanten te helpen om gezonde, mensvriendelijke ruimtes te creëren. Zo hebben wij bijvoorbeeld in geen enkele van onze elastische vloerproducten ftalaten zitten en is bijvoorbeeld de DESSO AirMaster® speciaal ontwikkeld om fijnstof op te vangen en vast te houden.

Meer weten over de invloed van het interieur op kinderen?

Een gezond binnenluchtklimaat is dus van groot belang voor kinderen. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u nog meer informatie hebben over binnenluchtkwaliteit of over de inrichting van onderwijs ruimtes? Neem gerust contact met mij op via: Wouter.Lesage@tarkett.com of bel mij via: +32 475 71 03 25

Wouter Lesage

Geschreven door

Wouter Lesage

Sales Manager Tarkett Belux

Lees ook

air-carbon-chimney-39553

Een temperatuursstijging van 0,5 graad maakt een wereld van verschil

In een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) dat werd gepubliceerd in 2018, wordt aangegeven dat de temperatuur 1,5 graden Celsius zal stijgen ...

LEES MEER
Tarkett Blog - Duurzaamheid co2 uitstoot header-2

Onze CO2 uitstoot moet verminderen! Tips om samen een wereld van verschil te maken.

In een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) dat werd gepubliceerd in 2018, wordt aangegeven dat een temperatuurstijging van 0,5 graad een ...

LEES MEER
Nieuwsbrief