Duurzaamheid

Earth Overshoot Day 2022 dit jaar weer een dag eerder dan vorig jaar

Earth Overshoot Day is in het leven geroepen om te bepalen op welke dag in het jaar we wereldwijd ons ‘natuurlijke budget’ hebben verbruikt, van wat de aarde in een jaar kan regenereren. De voetafdruk van een gemiddelde burger is op dit moment (veel) groter dan wat de aarde kan compenseren. Dit jaar is het dus al op 28 juli Earth Overshoot Day. In minder dan acht maanden heeft de mensheid het aardse budget voor dit jaar opgebruikt. Voor Luxemburg en België vielen deze dagen respectievelijk zelfs al op 14 februari en 26 maart. Tijd voor verandering!

 

Earth Overshoot Day 2022 valt al op 28 juli

Het Global Footprint Network is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die ieder jaar bepaalt wanneer Earth Overshoot Day precies is. Zo’n vijftig jaar geleden kon de natuur zichzelf nog herstellen om ons menselijke verbruik te compenseren. Sinds het begin van de jaren ’70 niet meer. Helaas valt Earth Overshoot Day ook steeds vroeger in het jaar, terwijl we er juist voor moeten zorgen dat de datum steeds verder opschuift zodat we uiteindelijk helemaal geen Earth Overshoot Day meer hebben.

 

“In minder dan acht maanden heeft de mensheid het aardse budget voor dit jaar opgebruikt. Voor sommige landen is dit zelfs al na een tweetal maanden. Tijd voor verandering!”

 

image-png-4

Bron: https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

Hoeveel verschilt de ecologische voetafdruk per land?

 

Bij het bepalen van de Earth Overshoot Day 2022 wordt er naar diverse factoren gekeken, waarbij de belangrijkste twee de menselijke ecologische voetafdruk en de biocapaciteit van de planeet zijn. Er is een wereldwijde Earth Overshoot Day, maar die wordt per land berekend.


Er is veel verschil tussen de landen. Dat heeft te maken met de ecologische voetafdruk van een gemiddelde burger in het land en het natuurlijke kapitaal van dat land. Er zijn maar enkele landen met een minder grote voetafdruk dan wat deze landen in theorie aankunnen. Helaas is deze verhouding bij circa 80 % van de andere landen precies andersom. Ook wij zijn allesbehalve een goed voorbeeld. Earth Overshoot Day valt voor Luxemburg en België al op 14 februari en 26 maart. Wij hebben in Luxemburg en België met onze huidige levensstijl respectievelijk maar liefst 8,2 en 4,3 ‘aardes’ nodig.

 

"De belangrijkste oorzaken van de vervroegde datum waren onze CO2-uitstoot en de afname van de wereldwijde biocapaciteit van de bossen"

 

Tijd om Earth Overshoot Day op te schuiven

Het grootste gevaar bij het tegengaan van de klimaatverandering? Denken dat iemand anders het maar moet oplossen. Duurzaamheid is iets waar we allemaal een steentje aan kunnen bijdragen. Overheden, bedrijven en ook wij als consumenten.

 

Zelf het broeikaseffect beïnvloeden

In onze vorige blog over de Earth Overshoot Day in 2021 heb ik verteld wat de vijf belangrijkste aandachtpunten zijn om de datum op te schuiven (planeet, steden, energie, voedsel en bevolking). Dit jaar deel ik graag de tips die we onlangs in de krant De Tijd tegenkwamen. We kregen een mooi overzicht met goede tips om de hoeveelheid broeikasgassen* die u uitstoot te verminderen.

• In De Tijd leest u tips hoe u als consument, thuis en onderweg uw CO2-uitstoot kunt beperken.
• Ook goed om uw eigen CO2-voetafdruk te berekenen. Bent u benieuwd wat uw eigen Overshoot Day is? Bereken hem nu!
• We geloven bij Tarkett dat circulariteit dé manier is om onze uitstoot als organisatie te verlagen. Recycling of hergebruik voorkomt verbranding na de levensduur en vermindert ontginning aan nieuwe grondstoffen. Lees meer over onze visie hierop en bekijk wat we in 2021 hebben gerecycled.
• Lees in dit artikel ook wat andere tips om uw huis te koel te houden .
• Lever uw oude koelkast of vriezer in om te voorkomen dat het koelmiddel in de lucht eindigt. Bekijk ook de tips bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer.

 

💡 *Broeikasgassen zijn een verzameling aan gassen in de atmosfeer van de Aarde of een andere planeet, die warmtestraling kunnen absorberen en geleidelijk in alle richtingen weer afgeven. Hierdoor stijgt sinds 140 jaar de temperatuur. Wetenschappers noemen dit het ‘versterkte broeikaseffect’. Vaak wordt er gesproken over CO2, maar er zijn meer broeikasgassen. Denk aan waterdamp, fluorgassen, methaan en lachgas. Zo staat 1 kg methaan bijvoorbeeld gelijk aan 28 kg CO2 en 1 kg lachgas is goed voor 265 kg CO2.

 

Bron: https://www.wwf.nl/wat-we-doen/actueel/nieuws/amerikas-stille-oceaan-beschermen

 

Er is gelukkig ook hoop ...

Helaas is de klimaatverandering niet iets van de toekomst en zien we steeds meer van de desastreuze gevolgen ervan in het nieuws. Gelukkig zijn er ook een aantal positieve ontwikkelingen te melden en is de natuur ontzettend veerkrachtig.


Onlangs deelde het WWF mee dat Heritage Colombia heeft aangekondigd 32 miljoen hectare natuur te beschermen. Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland bedraagt 4,2 miljoen hectare! Ook werd onlangs bekendgemaakt dat negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten. Deze coalitie werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van het WWF en andere ngo's.


Dit soort samenwerkingsverbanden zijn enorm belangrijk om de biodiversiteit te behouden en de natuur beter bestand te maken tegen klimaatverandering.

 

Laten we samenwerken en de datum opschuiven!

We hopen dat we u enthousiast hebben kunnen maken om samen de datum op te schuiven. Wij geloven dat het écht kan! En iedereen kan hierbij helpen.

💡 TIP: heeft u toevallig een oude vloer? Neem gerust contact met ons op om te kijken of we deze weer als nieuw materiaal kunnen hergebruiken.

 

Denise van Keulen

Geschreven door

Denise van Keulen

Ik heb een passie voor online marketing en duurzaamheid. Deze twee passies heb ik kunnen combineren door bij Tarkett als Digital Marketing Manager Benelux aan de slag te gaan, waar duurzaamheid altijd het uitgangspunt is.

Lees ook

Earth Overshoot Day 2021 valt ondanks COVID-19 toch eerder dan vorig jaar

Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop we wereldwijd het ‘natuurlijk budget’ hebben verbruikt van wat de aarde in een jaar kan regenereren. ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2019 is al eind juli. Tijd voor verandering!

De onafhankelijke denktank Global Footprint Network berekent ieder jaar de Earth Overshoot Day: de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ ...

LEES MEER
Nieuwsbrief