Duurzaamheid

5 redenen waarom een Tarkett vinylvloer duurzaam is

Als u op zoek gaat naar een nieuwe vloer, beperkt u met bewuste keuzes de milieu-impact én bespaart u op de kosten. Een vinylvloer is zo’n bewuste keuze. Wij leggen u uit waarom vinylvloeren van Tarkett een duurzame optie zijn.

Onze duurzame vinylvloeren hebben een lange levensduur en zijn recycleerbaar

Bij ons is duurzaamheid altijd het uitgangspunt en we zijn toegewijd aan onze drie duurzaamheidspijlers: het nastreven van een circulaire economie, het gebruik van goede materialen en het verminderen van onze impact op de klimaatverandering. In de loop van de jaren zijn onze Tarkett pvc-vloeren wat betreft duurzaamheid ver doorontwikkeld. Onze 180 R&D-experts in 25 laboratoria wereldwijd werken dagelijks aan innovaties op het gebied van vloeren, waarbij duurzaamheid essentieel is.

Tarkett iD Inspiration duurzame PVC-vloeren

Als u een duurzame keuze wilt maken, is het van belang te kiezen voor een product dat lang meegaat en dat bijna tot in het oneindige kan worden gerecycleerd. Onze slijtvaste vinylvloeren zijn hier een voorbeeld van. De producten zijn gemaakt van goede materialen, hebben een lange levensduur, zijn 100% ftalaatvrij en vragen relatief weinig onderhoud. Alle duurzame voordelen van vinylvloeren op een rij:

1. Lange levensduur
2. Geschikt voor recyclage
3. Zuinig in onderhoud
4. 100% ftalaatvrij
5. Productie met minder fossiele brandstoffen

 

1. Lange levensduur

Door het sterke materiaal en de stevige slijtlaag op het bovenste gedeelte heeft pvc een zeer lange levensduur, afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik. We hebben projecten waar vinylvloeren al meer dan 25 jaar liggen en nog steeds dagelijks intensief naar volle tevredenheid worden gebruikt. vinylvloeren gaan een flink stuk langer mee dan veel andere vloeroplossingen, zoals bijvoorbeeld laminaat. Hierdoor is er minder behoefte aan vervanging en/of recyclage Dit bespaart grondstoffen en energie.

Tarkett's terugname- en recyclingprogramma

 

2. Geschikt voor recyclage

Elk stuk afval dat we inzamelen en recycleren maakt een positief verschil voor het milieu. Daarom recycleren we al het productie- en installatieafval van onder andere vinylvloeren, mits dit aan een aantal voorwaarden voldoet. Hiermee voorkomen wij onnodige verbranding, wat een grote positieve impact heeft op het milieu. We ontwikkelen ook manieren om pvc nu en in de toekomst nog duurzamer te maken. Gebruikte vinyl komt tevens in aanmerking voor ons Baanbrekende inzamel- en recyclageprogramma ReStart®. We innoveren verder met lijmvrije vinylvloeren, zowel klik- als loose-lay, voor nog meer hoogwaardige recyclage na gebruik.

 

3. Zuinig in onderhoud

Schoonmaakkosten voor vloeren kunnen gerust tien maal hoger zijn dan de aankoopkosten. Het onderhoud is een grote kostenpost. Heeft u een vinylvloer, dan heeft u geluk: door de sterke en vormvaste eigenschappen is pvc in verhouding tot andere vloersoorten goed bestand tegen druk belopen ruimtes. Het heeft dan ook weinig onderhoud nodig. Dit scheelt in water, schoonmaakmiddelen, energie en arbeid. Een klein beetje aandacht zorgt er uiteraard wél voor dat uw vloer het nóg langer uithoudt.

 

4. 100% ftalaatvrij

Ftalaten worden gebruikt als weekmakers voor veel producten, om zo kunststoffen flexibeler te maken. Er is echter al sinds lange tijd een debat gaande over de gezondheids- en veiligheidsreferenties van ftalaten. Aangezien we het welzijn van mensen op de eerste plaats hebben staan, hebben we vanuit Tarkett al jaren geleden besloten ftalaten volledig te vervangen. In 2009 startte onze reis en aanzienlijke R&D-investeringen maakten onze ambitie om ftalaatvrij te zijn waar. Alle Tarkett vinylvloeren zijn 100% ftalaatvrij.

 

5. Productie met minder fossiele brandstoffen

Tarkett duurzame PVC-vloeren iQ Natural

Over de hele wereld worden er miljoenen producten geproduceerd van fossiele grondstoffen. Om bij te dragen aan een circulaire economie, werkt Tarkett echter toe naar het gebruik van uitsluitend hernieuwbare recycleerbare stoffen. Hiermee schroeven wij stapsgewijs op naar 100% hernieuwbare recycleerbare stoffen binnen onze productie. Voor één van onze vernieuwde homogene vinyl-collecties (iQ Natural) werkt de productie al deels met bio-brandstof. Vergeleken met de gemiddelde homogene vinylvloer, stoot iQ Natural bijna 60% minder broeikasgassen uit.

 

Vinylvloeren: duurzaam én functioneel


Bent u benieuwd hoe een vinylvloer
binnen uw project van toegevoegde waarde kan zijn? Kijk dan eens naar de eindeloze designs van bijvoorbeeld iD Inspiration of bekijk al onze collecties Luxe vinyltegels. Of lees hier waarom vinyl in elke ruimte bijdraagt aan een fijne gemoedsrust.

Liesbeth Schoofs

Geschreven door

Liesbeth Schoofs

Ik ben Account Manager Projects voor resilient flooring. Samen met installateurs, aannemers, architecten en bouwheer ga ik op zoek naar de geschikte vloer voor ieder project. Door steeds, naast aandacht voor look & feel, ook over de kwaliteitseisen te waken ondersteun ik zeer diverse projecten. Zowel voor health & agedcare, education als (sociale) woningbouw bestaat er een oplossing in soepele vloeren. Ik luister graag naar uw noden.Aarzel niet mij te contacteren: Tel. +32 476 34 66 84 – liesbeth.schoofs@tarkett.com

Lees ook

Klimaatdoelen Tarkett door SBTi beoordeeld

Een positieve impact hebben op de aarde is de hoogste prioriteit voor ons. Wij zijn ervan overtuigd dat klimaatdoelstellingen ambitieus, consistent ...

LEES MEER

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met Carpet ReUse Program®

Tarkett blijft ontwikkelen op het gebied van verduurzaming. Hoe kunnen we naast recyclage een nog duurzamere benadering vormen naar de levenscyclus ...

LEES MEER
Nieuwsbrief