Kantoor Hospitality Overige Design

1,5 meter afstand houden! Hoe gaan we hier in gebouwen mee om?

Nu de COVID-19 maatregelen langzaam over de hele wereld worden versoepeld, proberen bedrijven weer op te starten, wel met inachtneming van de veiligheid en met oog voor de gezondheid van hun werknemers en relaties. Het is bij een zogeheten 1,5 meter-economie wel van belang om bij het terugkeren naar kantoren, restaurants en andere gebouwen er alles aan te doen om de richtlijnen van de overheid zoveel mogelijk te volgen. Hoe gaat u hiermee om in de praktijk? Welke maatregelen kunt u treffen? Op welke manier kan de inrichting worden aangepast?

 

Door de wereldwijde uitbraak van corona raken verschillende werktrends in een stroomversnelling, waaronder locatieonafhankelijk werken, flexibelere werktijden en het verkrijgen van een betere balans tussen privé en werk. De ontwikkelingen zorgen nu voor uitdagingen op korte termijn, voor zowel de gebruikers van gebouwen als voor interieurontwerpers. Wij gaan in dit artikel in op een aantal maatregelen die u nu kunt treffen.

 

  • Blijf werknemers en klanten informeren
  • Neem genoeg hygiënische maatregelen
  • Blijf thuiswerken mogelijk maken
  • Zorg voor meer afstand tussen gebruikers van het gebouw
  • Maak gebruik van bewegwijzering in gebouwen

 

Blijf uw werknemers en klanten informeren

 

Het is essentieel om werknemers en klanten goed te blijven informeren over de nieuwe regels die gelden in het gebouw. Blijf ze eraan herinneren om sociaal afstandsadvies op te volgen, thuis te blijven bij ziekteverschijnselen, te niesen/hoesten in de elleboog en regelmatig de handen te wassen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld instructies ophangen bij de toiletten. Geef ook voorlichting wat vooral niet te doen (zoals het gezicht aanraken) etc.

 

Hygenische maatregelen

 

Neem genoeg hygiënische maatregelen

 

We komen op veel manieren indirect met elkaar in contact, denk aan het aanraken van liftknoppen, trapleuningen, deurklinken, kranen, de koffieautomaat en kopieermachines. Frequente reiniging en desinfectie van objecten en oppervlakken die regelmatig worden aangeraakt, is van essentieel belang. Tevens is het van belang om de mensen zelf de mogelijkheid te bieden zichzelf goed te beschermen, bijvoorbeeld door een  handdesinfectiemiddel te plaatsen op een aantal goed bereikbare plekken in gebouwen of desinfectiedoekjes te bieden bij bijvoorbeeld het koffieapparaat en de printer.

 

Blijf thuiswerken mogelijk maken

 

De richtlijn vanuit de overheid is om zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Toch is het van belang om tijdig goede afspraken te maken over het gefaseerd weer op kantoor  komen werken. Maak een rooster binnen het team en stem af dat er bijvoorbeeld één of twee dagen in de week door een gedeelte van het team vanuit kantoor wordt gewerkt. De overige medewerkers kunnen dan werken op afstand.

 

Vind hier 7 tips die echt (thuis)werken!

 

IN_HP_Airmaster_Tapijt_Atmos_8814

Zorg voor meer afstand tussen mensen

Hoewel thuiswerken  velen goed bevallen is dankzij alle digitale mogelijkheden, blijft menselijke interactie absoluut waardevol. Wel zijn afstandsmaatregelen van belang bij het terugkeren naar gebouwen. Pas de inrichting in gebouwen aan op de 1,5 meter-economie. Dit kan door meubilair (verder) uit elkaar te plaatsen en het aantal plaatsen te verminderen in bijvoorbeeld kantoren, restaurants en spreekkamers. Ook kan worden nagedacht over spreiding : laat thuiswerken toe of spreid lunchtijden  om wachtrijen in het bedrijfsrestaurant  te voorkomen. Verder kunnen waar nodig plexiglasschermen geplaatst worden, zoals bij de kassa en bij de receptie.

 

Denk ook goed na of het gaat om ruimtes waar mensen op een eigen plek plaatsnemen, of of u te maken heeft met flexibele (werk)plekken. Bij flexibele plekken kunt u denken aan het verstrekken van ‘placemats’ van bijvoorbeeld gerecycled papier. Bij het verlaten van de ruimte kunnen deze placemats vervolgens centraal worden ingezameld om weer gerecycled te worden. 

 

Maak gebruik van bewegwijzering in gebouwen

Het is van belang om mensen te begeleiden in het gebouw door het aanbrengen van bewegwijzering. Dit helpt bij social distancing, geeft duidelijkheid en geeft mensen een gevoel van veiligheid, niet alleen voor klanten, maar ook zeker voor uw eigen werknemers. Werknemers die zich gelukkig en gezond voelen op hun werkplek, melden zich minder vaak ziek en werken geconcentreerder. Zorg dragen voor werknemers is dus van groot belang voor een bedrijf, want zij zijn hun grootste kapitaal.

 AP_ENGLISH OAK BEIGE 24576305_Harvest 2915_social distance

De manier waarop u kleuren en patronen gebruikt in een ruimte heeft altijd invloed op de beleving van die ruimte. Nu is deze functionele en esthetische invulling meer dan ooit van belang. Door middel van bijvoorbeeld vloermarkeringen en ’zoning’ kan richting worden gegeven, om op die manier op 1,5 meter afstand te blijven van elkaar. In (smalle) gangen bijvoorbeeld kan zo veel mogelijk eenrichtingsverkeer worden aangehouden. Tevens kunt u ‘voorrangssituaties’ creëren bij bijvoorbeeld de receptie, in het restaurant en bij koffiehoeken, zodat iedereen op gepaste afstand van elkaar op een fijne manier door het gebouw kan bewegen.

 

Modulaire vloeren bieden een uitkomst

Naast stickermarkeringen op de muur of op de vloer bieden modulaire vloeroplossingen  een uitkomst. Veel modulaire tegels  hebben vaste afmetingen en zijn relatief snel en eenvoudig te installeren en zijn gemakkelijk te vervangen. Tarkett heeft de ideale oplossing ontwikkeld voor het eenvoudig toepassen van bewegwijzering: DESSO Icons. 

DESSO Icons bewegwijzering tapijt

De voordelen van de DESSO Icons bewegwijzeringstegels voor tapijt:


  • Eén tegel, meerdere richtingsopties: de binnenste cirkel is volledig modulair, zodat deze eenvoudig kan worden geïnstalleerd om in elke richting te wijzen.
  • Eenvoudige en kostenbesparende vervanging: verwijder waar nodig eenvoudig uw huidige tapijttegel (50x50cm) en vervang deze door de DESSO Icons bewegwijzeringstegel.
  • Duurzame oplossing: elke doos wordt geleverd met twee verschillende kleurcombinaties, dus geen snijafval bij de productie van deze tegels.
  • Meteen klaar voor verzending: snelle levering uit voorraad.
  • Ontworpen met internationale veiligheidskleuren: opvallende combinatie van het geel  en zwart  van de DESSO Essence tapijtcollectie. Andere kleurcombinaties en iconen zijn beschikbaar op aanvraag.

Met DESSO Icons heeft u een flexibele, eenvoudige en kosteneffectieve manier om medewerkers en bezoekers veilig en eenvoudig te begeleiden door uw kantoor.

 

Wenst u meer informatie te ontvangen over DESSO Icons of over de invloed van de 1,5 meter-economie op de inrichting?

 

Neem contact op met uw Tarkett contactpersoon of bel naar het algemene nummer:  0032 52 26 24 99

 

Toch liever via email?

Mail voor meer informatie naar: info.be@tarkett.com of neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen

 

 

Arjan Klifman

Geschreven door

Arjan Klifman

Ik ben als Sales Manager in Belux verantwoordelijk voor de segmenten Workplace, Hospitality, Shops & Stores en Home. Maar eigenlijk proberen we met onze vloeroplossingen in elk segment hetzelfde te bereiken. We helpen om een veilige, gezonde, mooie en vooral ecologisch duurzame werk-en leefomgeving te creëren. En daar zijn we trots op.

Lees ook

Volg ons op social media

  instagram.com/tarkebelux facebook.com/TarkettBELUX youtube.com/user/TarkettBelux pinterest.com/tarkettofficial/ linkedin.com/company/tarkett/      

LEES MEER

Op naar een schonere lucht: Tarkett draagt bij aan het planten van bossen

Bij Tarkett vinden we dat het ondernemen van actie tegen klimaatverandering een noodzaak is voor ons allemaal. We richten ons om die reden continu op ...

LEES MEER
Nieuwsbrief